sobota 19. července 2008

Wanted aneb Ještě horší kravina, než jsem čekal

Předem upozorňuji, že článek obsahuje spoustu písmenek, je dlouhý, nezáživný, chaotický, nepochopitelný a negativistický. Ale když ona se špatně píše objektivní recenze na film tak špatný, až z toho bolí zuby... a nejenom ty.

Smějeme se ještě před filmem
To, že Wanted nebude revoluční film jsem tušil už od začátku. Po usednutí do sedačky v kinosálu a promítnutí několika bezpochyby důležitých a nezbytných reklam a vcelku nezajímavých ukázek na nově chystané filmy přišel první šok. Klasická vymývárna mozků s poselstvím, že pirátské filmy jsou špatné, hnusné a nekvalitní, tentokráte však se stupidním robotem Wallym v hlavní roli. Záběr na tu hromádku šrotu se ještě jakž takž dal, ale když se mi někdo snaží podsouvat mylnou skutečnost, že nelegální filmy jsou v podstatě nedívatelné a mají mizerný zvuk, to mě skutečně dovede pobavit. Až ty PR chudáčky tak trochu lituji. Ale z něčeho žít musí a propaganda o legálnosti filmů není hlavním tématem článku. Tím je Wanted. Film prý vznikl na motivy mě neznámého komiksu a ještě před shlédnutím jsem se podíval na dva trailery, co visely na youtube.

Trailer první

Trailer druhý

Předem Vám mohu říci, že zcela nesmyslně odhalily hlavní "trumfy" celého snímku a během promítání tak diváka (kromě neustále se stupňující kýčovitosti) nic nepřekvapí. Děj filmu je navíc natolik stupidní, že ani nemá cenu se do něj nějak ponořovat, případně hledat nějakou souvislost. Proto tady taky budu bez ostychu spojlerovat - nehledě na to, že stejně dopředu víte, co se stane. Film začíná přestřelkou. Před zraky zatím neznámého kravaťáka neznámý sniper z vedlejší budovy zabije nepodstatnou a nedůležitou sekretářku. Kravaťák uteče, proběhne se po chodbě, doběhne k výtahu, přivolá ho, vběhne dovnitř, odrazí se od stěny, vyběhne zpátky na chodbu, doběhne na její konec, proskočí oknem a... a čtyřmi ranami z pistole zabije jak odstřelovače, tak i jeho podržtašky. Nakonec stejně díky "neskonale zákeřné" lsti umírá. Film ale i tak začíná zcela jinde.

Zabili cereálie! Ti parchanti!
Měli bychom se vžít do situace účetního jménem Wesley, který vede nudný život. I když možná není nudný to správné slovo. Wesley má relativně normální, nepříliš luxusní byt, ale hned vedle nadzemky. Má i přítelkyni, ale tu mu v době Wesleyho nepřítomnosti hobluje jeden z jeho kamarádů. Stupidní a nudný děj se pomalu (skutečně pomalu) přesouvá do sámošky, kde se poprvé na scéně zjevuje přehnaně drsná a už odporně akční Angelina Jolie v roli psychologicky naprosto ploché agentky -něco- Foxové. Hned poté, co se od Endželíny Wesley dozví, že onen kravaťák, co ho zastřelili na střeše (ta scéna na začátku - vzpomínáte si?) byl jeho otec. Následuje přestřelka s podivným chlápkem, při které zařve spousta krabic s ovesnými vločkami a ještě více lahví s mlékem. Dočkáme se i exploze, i když těžko říct, co tak třeskutého mohli v obchodě mít (možná zkvašený burčák, kdo ví...).

Newton? To byl ten herec?
Wesley se během přestřelky od Angeliny - tedy pardon, od agentky Foxové - oddělí a někam se zaběhne. Angelina jej však velmi rychle dostihne ve svém Viperu a elegantně praštěným smykem ho zachrání před jistojistým přejetím střelce z obchodu, který mezitím taky naskočil do auta. O Wesleyho je tedy docela značný zájem. Po grandiózní honičce, během které vidíme létat auta, narážet je do autobusů z boční strany či skutečně okázalé jízdě po ráfcích se přesuneme do hlavního velitelství VTASJTMFVHR (Velice Tajné Agentury S Ještě Tajemnějším Morganem Freemanem V Hlavní Roli). Wesley po nezbytném zasvěcení do problému dostane na budku, pak ho během chvíle vyléčí ve speciálních oživovacích komorách a to všechno jenom proto, aby ho zase zbili. Inu, být superhrdinou někdy hodně bolí. Freeman ukazuje svému novému "zaměstnanci" svoji hlavní centrálu, která je stejně jako zbytek filmu naprosto praštěná. Velká místnost s tkalcovským stavem, kterým se posílají zašifrovaná jména lidí, určených k přímé likvidaci. Wau, tohle jsem skutečně ještě nikde zatím neviděl a už pro tohle dám Wantedu jeden bonusový bod navrch (lehká ironie). Po dalších nezbytných trénincích, ať už ve střelbě (zahýbající náboje) či v boji s maniakálním tlouštíkem, svírajícím v rukou nabroušené mačety se pomalu, ale jistě přesouváme do vlaku směrem Morava.

Lukeu, jsem tvůj otec...
Wesley je ve vlaku proto, aby se mohl pomstít za smrt svého otce, za kterou může jakýsi boss jménem Cross, šéfující jakési zabijácké organizaci. A ejhle, střelec ze sámošky se zase vrací, jaká to náhoda! Následuje další nepostradatelná bitka, aby nám diváci mezitím v kině neusnuli. Střelec po chvilce prohrává a je zastřelen mistrem Wesleym. No ale moment, to není vše a nadpis tohoto odstavce tu není jen na okrasu. Ještě před samotným skonem podivný pán Wesleymu řekne, že on je jeho otcem, že všechno na něj nahrál Morgan Freeman a tak dále. "A hádej, kdo je další na seznamu?", zeptá se Angelina, která je ve vlaku s Wesleyem také. Jak že se tam dostala? Jednoduše - vlétla do kupé v žigulu. No vážně, já bych Vám přeci nelhal. Vlak se zastavuje na mostě, spojujícím velmi hlubokou propast (rád bych věděl, kde tohle místo na Moravě je...) a několik vagonů padá z kolejí dolu. Včetně toho s našimi hrdiny, jak jinak. Weslík však shodou "náhod" propadne rozbitou podlahou dolu a Angelina jej tak nesvede zabít.

Už jste někdy surfovali na mrtvole?
Paragliding na mrtvém člověku (v tomhle případě dokonce na vlastním otci) musí být parádní záležitost, jinak by se to ve filmu neobjevilo. Wesley se nám trošku nakrknul a rozhodl se, že Morgana zabije. Jak? Jednoduše - s pomocí výbušnin, umístěných na krysách (zmínka o tomhle stylu likvidace byla dříve ve filmu - to jen tak na okraj). Bum, bác, sesunutá zeď, spousta prachu a naštvaný Wesley v centru základny. Postupně se probíjí skrze poskoky až ke známému nožomilovi, jenž po několika minutách padá mrtev k zemi. Z Wesleyho se stal druhý Chuck Norris. Následuje další klouzání se na mrtvole a střelba skrze rozstřelenou hlavu. Scéna vrcholí ve velké místnosti, kde jsou všichni elitní bouchači, přisluhující zlému a podlému Freemanovi. Co bych Vás déle napínal - díky hodné agentce Foxové, kterážto již známou rotující kulkou zabije všechny podržtašky včetně sama sebe zachrání Wesleymu život. A Morgan uteče. A uteče jen proto, aby během pár dalších sekund byl zabitý přímo na Wesleyho pracovišti stejným trikem, kterým zemřel kravaťák na začátku filmu. Kruh se nám tedy hezky uzavřel, zloduch umřel, z nýmanda se stal hrdina a nadšený dav diváků odchází. Jen já a pár věrných se sami sebe ptáme, zda jsme za takovou kravinu skutečně museli vysoliti 130 korun českých.
Hodnocení:
2/10

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Ha, tak se našel někdo, kdo dokáže myslet i hlavou, ne rozkrokem (viz fórum a příspěvky s A. J.) :-) A upřímně, od toho filmu jsem nečekal něco víc, recenze mě vůbec nepřekvapila, trailery jsem si radši ani nepouštěl :-) Co se týče recenze, nemám nic, co bych vytkl :-)

Anonymní řekl(a)...

přesně tak :) film o hovně :) jinak si myslím že s tou moravou to kapku přepískly :D
btw congrats ke 4k :)

Datastor řekl(a)...

Mno jo, 4 tisíce :-) Paráda.

Ta Morava byla hyperpřitažená za vlasy, ale tak vzhledem ke znalostem zahraničních států se tomu ani nedivím. Když mohl svého času být Špidla zástupcem Polska, proč by na Moravě nemohla být obří temná propast? :-D

Anonymní řekl(a)...

pravda přesně jako hostel a slovensko :)