středa 18. června 2008

A rovněž souhlasíte s tím, že nebudete... Cože?!

Licenční ujednání... noční můra... dlouhé nicneříkající a krkolomné věty, jejichž význam by se dal přeložit do jediných dvou slov - "Nesmíte nic". Efektní, výstižné a stejně tak omezující. 

Koupím-li si hru, případně software, může být výrobci zcela u konečníku, co s danou věcí provedu a jak ji použiju. Klidně si CD či DVD můžu nastrouhat na drobné kousky a zalít vroucí vodou, nalepit si disk třeba na záchod a kochat se jeho leskem, nebo z média mohu udělat stylový podtácek či jej rozřezat a získat tak zajímavou podobu oblíbeného puzzle. Vždyť jsem za něj zaplatil. Je krásné, že si mohu pro osobní potřebu zhotovit jednu kopii (platí to vůbec ještě?), ale již nesmím prolomit protipirátskou ochranu (kterážto je, co si budeme nalhávat, na médiích zcela zbytečná, ale prostě tam JE). Jak si tedy mám zálohu vyrobit? Mám si na pomoc přizvat šamana odněkud z Konga? Mám se snad večer pomodlit k Billu Gatesovi a druhý den na stole očekávat zálohovaný disk, neporušující ani jedno ustanovení? Nebo si mám do kapsy u kalhot narvat dvě brambory? To asi těžko. Někdy pomůže miniimage, ale co když ani pak se hra díky nějaké stupidně navržené ochraně nespustí? Mám se jít klouzat nebo se jít vybrečet k potoku? Rozhodně si do mechaniky nebudu věčně dávat originální nosič, který se může velice snadno poškodit (jako kdysi originální CD Mafie, které moje první mechanika svého času doslova rozkousala). 

Stejně stupidní, i když vlastně ještě více na hlavu je souhrn licenčních podmínek u populárního a reklamou prolezlého ICQ (TM) (C) (R) (pokud jsem na nějakou ochrannou značku zapomněl, tak se tvůrcům ICQ hluboce omlouvám a doufám, že to nebude mít právní následky). Poskytovatel služby může s vaší komunikací cokoliv, může službu kdykoliv pozastavit, uveřejnit v novinách, či třeba bezdůvodně zrušit účet. A běda, pokud si dovolíte použít jiného internetového kecálka! Vy používáte Mirandu? Odporné! Před soud s Vámi! Samozřejmě k soudu musíte sami na vlastní náklady ještě dojet (Virginie nebo Kalifornie, teď sám nevím a je mi to upřímně jedno) - ale to stejně už dávno znáte. Může tedy uživatel něco? Ano, může. Platit a držet ústa. Víc není třeba.                                                          

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

byla to virginie :) icq je masochismus :) takovy jabber nema takové licencni ujednani ale koho to stve mame vsichni svorne icq protoze to ma kazdy :D.... jako vzdy:)

Anonymní řekl(a)...

Já mám qip :)

MickeyMutant řekl(a)...

Ano, stará známá věc – softwarové firmy svou politikou účinně podporují nelegální software. Viz například tohle: http://games.tiscali.cz/news/news.asp?id=28029&r=top z poslední doby.

Datastor řekl(a)...

Díky za echo, Mickey... pomalu nám začínají vycházet v podstatě bezcenné disky a tím, že si koupím něco v originále, akorát znepříjemním život sám sobě. Tohle omezování se mi hnusí (ale firmy si na pirátství pochopitelně budou stěžovat dál a dál).

Anonymní řekl(a)...

Jaj, tak nějak si přisvojuji 10% z autorství tohoto "nářku". Prosím, neprodleně mě kontaktuj a domluvíme se na odpovídající odměně (samozřejmě pro mě) :-)

A teď skoro vážně - po přečtění licenčního ujednání můžeš vždy klinout na "Nesouhlasím"...

Datastor řekl(a)...

Na autorství se dohodneme, neboj ;-) Taky právě proto jsem pár poznámek utrousil i tady. Problém vidím spíš v tom, že když si něco koupím a pak na mě vypadne hláška "Nesmíte si hru nijak zazálohovat, jinak vám na nohu spadne pětikilové závaží a doktoři v nemocnici vám pak nohu budou muset amputovat", tak to trochu (co trochu...) omezuje. A tohle nemám rád :-).

MickeyMutant řekl(a)...

A navíc hru (třeba právě Mass Effect – jednu z prvních vlaštovek), kterou koupíte za plnou cenu nemáte prakticky možnost prodat do bazaru ani na inzerát, nesmíte příliš lehkovážně měnit hardware na svém PC, a nakonec si jí ani nebudete moci ze svého archivu po nějakém čase znovu zahrát. Dalo by se to snad chápat v případě, kdy by se už od začátku takovýhle mrzáček prodával třeba za třetinovou cenu už tak předraženého plnohodnotného originálu. Tohle je ovšem ale opravdu silná káva a má pro mě jediné řešení; jaké, to už nechávám na vaší představivosti. V zájmu objektivity musím napsat, že české verze se uvedená omezení snad netýkají. Mám ale obavu, že je to způsobeno jen a pouze nedostatkem času na jejich začlenění do lokalizované edice. Příště se už podobná nedbalost jistě nebude opakovat.