neděle 29. března 2009

Far Boll Cry

Til Schwei-něco v hlavní roli ukazuje, jak by hlavní postava vypadat a hlavně hrát rozhodně neměla. Boll v zásadě použil klasickou formulku, kterou jsem zmínil v dřívějším článku o natáčení filmů - dejte mi sem kohokoliv, koho najdete ohřívat se na ulici u plápolajícího sudu, kupte jednu havajskou košili a máme tady ryzího Jacka Carvera, hrdinu nějaké pofidérní hry Far Cry, kterou si mistr splašků stejně nikdy nezahrál, ba ani intro neviděl.


Jack vypadá všelijak, jenom ne tak, jako jeho herní předloha (i když nutno dodat, že ani hra na tom nebyla s prokreslením hlavní postavy nijak zvlášť dobře - budiž, tady Uwe dokázal uhrát remízu). Chudáčka Jacka si najme novinářka Valerie (tady casting fest šlápl vedle) s úmyslem prozkoumat vzdálený ostrov, vyfotit si dva chrobáky dvoulaločné, natrhat hrst kopretin, vyválet se v čerstvě orosené trávě a vrátit se s tunou materiálu zpátky do redakce denníku Blesk. Nebo alespoň tak podobně, až na ty fotky kytek a název bulvárního plátku. Jenže ještě před břehem se Jack dozví, že všechno tohle nízkorozpočtové divadlo nebude vězet jenom ve focení květinek a pavouků, ale že se to tak trochu týká i podivného genetického experimentu, o kterém Valerii e-mailem psal její (asi) strýček Max. Shodou tak náhodných náhod, až se v základech otřásá i MTNN (Ministerstvo Tuze Náhodných Náhod) se dovídáme, že Max se s Jackem zná z války a že by tudíž Jack měl Valerii pomoct. A teď to vnitřní dilema hlavní postavy - vniknout do střežené oblasti a riskovat zabití, nebo se vrátit zpátky na molo a vypít celou basu piva? Jasně že vybereme možnost A, ale nejdřív trochu těch cirátů, aby to nevypadalo tak prvoplánově. Tak, to bychom měli první část příběhu. Co dál?

Samosebou, že ostrov nebude jenom kus pevniny s trávou, kokosovými ořechy v korunách palem a svítícím sluncem pražícím do zad. Palmy a tráva sice občas do objektivu vykouknou, ale hlavní roli bude hrát výzkumák s tisícovkou geneticky modifikovaných vojáků, se kterými hlavní záporák, doktor Krýgl... ehm, doktor Krieger, chce ovládnout svět a přetřít Bílý dům na bleděmodro. Potud ještě Uwe drží krok, ale to se hned změní. Pokud jste herní Far Cry hráli, určitě víte, že se vcelku často střídaly scenérie ostrova a že alespoň ze začátku musel Jack bojovat proti inteligentním vojákům a až pak proti nebezpečným opičím skokanům. Ve filmu nehrozí ani jedno. Zaprvé vojáci jsou neuvěřitelně debilní (odpusťte mi ten výraz), zadruhé je stejně inteligenčně vybavena i jejich komandérka s tak drsňáckou intonací, až máte sto chutí ve chvílích jejího slovního přednesu ztlumit zvuk až pod hranici minima a zatřetí se na ostrově vyskytuje jenom pár mutantů původně z vojáků. Bez skákajících mutovaných opiček.


Samozřejmě že chvilku po vylodění Valerie na břeh ostrova skončí Jackova loď pod vodou, samozřejmě že se po úvodních několika eliminovaných vojácích Jack k Val dostane a osvobodí a samozřejmě, že je chvíli poté stejně zajmou (malá vsuvka - scéna s vystřelenou harpunou, která pronikla skrz střechu džípu a podlahu bojového vrtulníku je nezapomenutelná). Vcelku pochopitelně se pak doktor Krieger musí všem pochlubit, jak chytře a dokonale si to všechno vymyslel, jak mu ten plán krásně běží, kde jsou problémy, co zrovna poslouchá za hudbu, co mu to zvláštního vyrostlo nad levým varletem a jaké je právě počasí v Turecku. No dobře, takhle podrobně rozmlouvat nebude, ale plán vyzradit musí, to je prostě krédo VšechFajnZáporákůBezCharakteru (TM).

Ani zbytek filmu nijak nevybočuje ze standardních kolejí hollywoodské shitprodukce. Profesionálně trénovaní vojáci (převážně s H&K G36 nebo se samopaly MP5, schopní přežít na Sibiři jenom s koktejlovým deštníčkem a sešívačkou) jsou totálně natvrdlí a čekají na svoji dárkově zabalenou kulku z milosti tak, jak Uwe na kameramana. Jack dokáže povraždit půlku komplexu s Glockem a kamaráda Maxe samozřejmě odhalí a nechají ho zmutovat. Ten pak má zabít Jacka, ale vzhledem k tomu, že si po zahlédnutí Valerie částečně rozpomene, nebude na Jacka útočit a bude mu omezeně pomáhat. Jak krásné... fňuk... dojetím pláču a ani nevidím na stůl, kde mi leží kapesník. No a pak je nutnost narvat do filmu i nějakou sranda postavu, v tomhle případě kvičícího jídlomužíka Emilia, co polovinu doby stráví jenom tím, že kvičí jako utíkající sele. A taky přidáme pár jakosrandovních vět. To na ty panáky v kině přece musí zabrat...


Nadešel verdikt a poslední pomazání - těš se, ty režisére jeden. Jediná varianta, kdy bych Vám skutečně doporučil jít na tohohle Uweho mrzáčka do kina, by se nabízela jen tehdy, když si při odchodu z práce uvědomíte, že jste si ještě při odchodu zabouchli dveře a klíče jsou z druhé strany na stole. Venku začne pršet a vy nemáte tak na hodinku a půl kam jít (do doby, než se z práce vrátí manželka / přítelkyně / soused zámečník).

Samozřejmě tahle varianta počítá s vlastnictvím dostatku finančních prostředků na zakoupení lístku. Levnější a i zábavnější možností pak je skočit na tramvaj, dojet na konečnou a pak zase zpátky - klidně s několikanásobným opakováním a s možným přestupem na autobus. Čas si můžete ukrátit například počítáním bezdomovců nebo zavíráním a otevíráním okének. A nebo se omotejte chuchvalcem lepící pásky a přilepte se ke dveřím místní trafiky. I to totiž bude líp strávená doba, než u sledování tohohle těžko popsatelného čehosi.

11 komentářů:

Šiftík řekl(a)...

Hezkej článeček;-) Zeptám se ale na rovinu: Byl jsi na tom v kině, nebo jsi to náhodou našel na youtube ;-)?

Datastor řekl(a)...

Na Bollovinu bych ze zásady do kina nešel, na to nemám dost odvahy.

Rsa Viper řekl(a)...

Doufám že se pan Boll nechystá natočit film o STALKERovi, protože když zprasil Far Cry, tak by to pravděpodobně dopadlo ještě hůř.

Daty jentak dál a ze všech článků se bude moct dát poskládat petice o zrušení pana Bolla ;)

beestar řekl(a)...

To je nádhera :-D Rozhodne ma to motivovalo k nepozretiu si toho (ehm,ehm) filmu.
Vskutku nechápem, prečo taký človek musí mať monopol na filmy podľa hernej predlohy a či sa vskutku nenájde niekto, kto by Bollovi vedel stúpiť na krk. Kto mu to sakra hltá?
Na druhú stranu je množstvo filmov podľa Marvelovských komixov (ale na tom sú zas Amíci odchovaní), ale dobrý herný film nie a nie spraviť...
Dúfam, že sa raz dožijeme filmu podľa nejakej blizzardovskej hry. A že dovtedy Bolla ošuká tučniak do ucha

Datastor řekl(a)...

Parádní herní film byl třeba Silent Hill, to jsem měl skutečně radost ho v kině vidět. Bollovi nemůžu upřít to, že je to člověk se schopností vcelku levně koupit licenci. Ale tam by měla jeho aktivita hasnout a svoji "vervu" vložit třeba do roznášení baget pro herce.

Šiftýna řekl(a)...

Včera jsem si ho pustil a nevím proč, ale většinu věcí, které Datastor skritizuje, jsem neshledal tak hrozné. A toje i případ Far Cry. Jistě, má to lsabší chvíle, ale jinak jsem nenašel nic, co by se vyrovnalo oné nechutnosti, jakou nám tu Daty popisuje. Další věcí je to, že hlavní hrdina s americkým jménem a rádoby americkým přízvukem, je němec. To je ale vedlejší. Jistě jedná se o béčkový film, který nemá obdoby, ale pusťte si třeba film Postal, abyste viděli, jak vypadá zprasený film. Far Cry má sice mouchy, jako například to, že oni supervojáci nejsou zase až tak do extrému vyvedená monstra, jako tomu bylo ve hře, nebo ona, Datym popisovaná Poručice s tvrdým německým přízvukem. Všechno se to dá totiž skousnout, protože Vám nic jiného nezbyde. Co se tohoto týče, musím oznámit, že v recenzi z Datastorem opět nesouhlasím a co víc, troufám si mu protiřečit. Beestare, tento film není tak hrozný, že by se naň nedalo koukat, jen musí člověk zauvažovat o tom, že ne všechno se prostě dá natočit za polovinu peněz, než stál nehorázně pokurvený Max Payne a myslím si, že můžem být rádi, že to stejně taky nedopadlo.

Datastor řekl(a)...

No jo, jenže já na film nezírám proto, abych tam 90% věcí překousával. Kdyby tam byla nálepka komedie a kdyby Uwe nebyl tak zabedněnou postavičkou, klidně bych tomu hodnocení dal, a pohybovalo by se kolem průměru. Maxe Lejna jsem ještě neviděl, ale jak to tak vypadá, mrknu na "to".

Šiftýna řekl(a)...

Já jsem ale nemluvil o devadesáti procentech věcí, ale jen o prá věcech. Pokud víš, že nějaký režisér neumí dělat filmy, tak na ně nečum a nekaž tak "požitek" ostatním lidem. Problém je v tom, že pokud by tohle dělali všichni, tak se za chvíli nebude na co koukat. Všichni říkají, jak to zprasil, ale proč někdo nevypíchne přednosti tohoto filmu: Pořád se něco děje, o relativně humorné scény taky není nouze a koneckonců, pokud tě film donutil napsat o tom článek, pak tě zaujal a nevěřím, že by to byly jen zápory, nebo že by jsi se na film díval s nechutí ba co víc, s nevolí. Sice je fakt, že naprostá většina jeho filmů byly píčoviny, ale například já se dobře bavil u Postalu a Far Cry mi taky nepřišlo tak hrozné, jako jsi to popisoval ty. Datastore, jedná se o film podle herní předlohy, která sama o sobě není moc reálná, takže otázku toho, že hlavní hrdina všechny zbije a zmlátí není zrovna na místě, protože ty ve hře děláš to samé. Samotný hrdina zachrání svět. A pokud můžeš, koukni se na Postal, tam tepreve zjistíš, co je to slátanina (ale v dobrém slova smyslu).

Datastor řekl(a)...

Hru jsem hrál a zážitek to byl tisíckrát odlišnější. Pokud chci nafilmovat nějakou hru, kde byla inteligence a taktika bojovníků jednou z předností, nečekám další tuctovku se stojící hromádkou postaviček. Třeba tohle mi vadilo. Taky mi nepřišlo, že by se tam zrovna něco dělo (teda něco zvláštního). Herní Far Cry měl nespočetněkrát větší zásobu překvapení, tady zas člověk vidí, co se kde a jak stane.

Nehledě na to - proč bych se na to nemohl podívat a nenapsat sem recenzi? Humornou scénu jsem tam nezaznamenal (krom nic moc části s Jackovou stupnicí jedna až deset), o reálnost mi u filmů až tak nejde (světe div se, s radostí se klidně znovu podívám na Kurýra dvojku a tak podobně) a hledat v kyblíku bláta přednosti je taky činností spíš jenom aby se neřeklo. Jenom další céčková věc, nic víc.

Šiftýna řekl(a)...

Tak jsi blbec a udav se tím debilním německým filmem:-D (Šiftý na v přechodu)...

Datastor řekl(a)...

Rozkaz, jdu se dávit :-D