sobota 16. května 2009

Andělé a démoni

Nezemřel jsem (i když by to pro pár ztracených existencí byla zpráva víc než povzbudivá), neporazila mě tramvaj a ani mě nepokousal zmutovaný písečný žížalosaurus. Odmlka byla způsobená nejenom nedostatkem elánu psát cokoliv dalšího, ale i tvorbou do Stalkera. A ještě několika dalšími věcmi okolo. Teď jsem ale zase u klávesnice a nová sesmolená snůška žvástů bude (ale sakra, už zase!) pojednávat o filmu.

Nemusí pršet, stačí když přijde Tom Hanks
Nestává se často, abych šel do kina na film, jehož neznám ani název. Stačilo mi jenom to, že je od Dana Browna - autora knižní Šifry mistra Leonarda (kterýžto se mi líbil skutečně moc) a že v něm jako vždy hraje Tom Hanks. Děj se opět točí kolem církve, ale tentokrát poukazuje na magickou neslučitelnost církevních pravidel s pokrokovým myšlením vědy. Tom Hanks alias Robert Langdon dostal novou společnici, kterou se stala Aylet Zurer. Ta nalézá svého spolupracovníka bez oka (a bez života) ležet na zemi ve výzkumáku CERN. Na tom by nebylo nic akčního, kdyby ale tahle smrt nešla ruku v ruce s krádeží antihmoty, která může znamenat pořádnou ránu nejenom pro Vatikán, ale i značný kus Říma a přilehlých lokalit (když se zadaří). A to, jak jistě uznáte, je docela problém.


Nezabíjí zbraně, zabíjí charisma Toma Hankse
Snímek, ač má skoro 140 minut, rozhodně nenudí - k nudě prostě není místo, ať už přes spád nebo třeba i díky Hanksovým hláškám. Bránici si u nich neutrhnete, ale pousmějete se - nějaká křečovitá snaha usmát diváka k smrti stejně ani plánovaná nebyla. Výkon herců byl až na pár ojedinělých výjimek skvělý, o hudbě bych mohl sepsat tisícovku chvál a beztak by to nestačilo. Upřímně - propadák jsem neočekával a naštěstí byl můj názor během finálních titulků potvrzen. Příběh krásně odsýpal, nastalo pár zvratů, hluchá místa by dovedl spočítat na prstech jedné ruky i hodně nešikovný tesař a celkově střih a vizuální zpracování nepostrádalo dynamiku a řád současně. Langdon si dovede dát do souvislostí i to, že místní policejní inspektor by mohl být Kristovým potomkem, a to všechno jenom proto, že právě jí sendvič. Jakákoliv hádanka je pro Hankse otázkou několika minut, než ji vyřeší a posune se tak dál, v tomhle případě k dalšímu kostelu, kde má být v brzké době zavražděn někdo z celkem čtyř unesených možných nástupců zesnulého (zavražděného) papeže.

V každém z nás je kus Toma Hankse
Aby Langdon nevypadal až tak nabubřele inteligentně, tak hned na úvodu udělá jednu botu a navede místní policejní sbor k místu, kde se nic nestane. Na správnou pozici pak samozřejmě dorazí až ve chvíli, kdy už první oběť prdí do hlíny. Nejinak je to i u druhého a třetího nástupce, který navíc figuruje v pěkně ohnivé scéně. V ní se kromě Langdona a policejního sboru objeví i kýžený záporák s vizáží profesora informatiky, disponujícím pistolí s tlumičem a zásobníkem na snad nekonečno nábojů. To je v poslední době dost módní, mírně předimenzovávat kapacitu munice. Bohužel právě zhruba od téhle části příběh začne pozbývat celistvosti a začne se objevovat pár nepříjemných trhlin (o těch bude zmínka za okamžik).


Tom Hanks může kamkoliv, kromě vatikánského archivu
Našel-li by se tu zájemce, co by se na tenhle film chtěl podívat, jednoznačně mu ho můžu doporučit. Nejenom, že ten film má sakra spád, ale zazní v něm naprosto uširvoucí, neopakovatelný a grandiózní soundtrack. Hans Zimmer se prostě pozná. Andělé a démoni je sice film, kde je - jak už jsem psal - několik nedostatků v příběhu (pohnutky postav, hrátky s bombou, volba nového papeže, seskok z vrtulníku). I tak se ale jedná o snímek, po jehož shlédnutí vyjdete z kina a nebudete přemýšlet nad tím, co zrovna zaskřípalo v ději a co scénáristi nějak nedomysleli (no, možná budete, ale ne hned). Nebudete přemýšlet nad tím, co by se stalo, kdyby nedošlo k tomu a tamtomu a kdyby tu ukradenou antihmotu ve formě bomby nakonec Langdon nenašel. Budete si jen přát, abyste měli dítě právě s Tomem Hanksem, případně si mohli půjčit jeho zubní kartáček. Ze svých necelých dvou stovek nelituji ani koruny - a takhle by to mělo být, no ne? Teď už si jenom počkat na soundtrack.

Za sebe dávám bez žádných větších průtahů čistou a plně zaslouženou osmičku.

P.S. - Kecálky, co tenhle film odsuzují jenom proto, že jim nevyhovuje tempo, neberte vážně. Pokud i tak s návštěvou kina váháte, tak si ještě chvilku počkejte a pak si Anděle a démony skočte půjčit za pár šupů do nejbližší videopůjčovny. Chybu rozhodně neuděláte.

6 komentářů:

Martin řekl(a)...

Skvěle=) Jen když vyzrazuješ některé klíčové části filmu, mohl bys dát na začátek upozornění. Třeba až si jednou budu u tebe na blogu číst recenzi na film (na kterým jsem nebyl s tebou v kině =D), rád na něj zajdu bez detailní znalosti jeho děje ;)
A ještě bych podotkl, že když vyjdete z kina a začnete přemýšlet nad tím, co se stalo, skřípe to přes půl Prahy=P Ale té návštěvy nelituju=)

Datastor řekl(a)...

No snad jsem nic hyperzásadního nevyzradil :-). Skřípot sice je slyšet přes půl Prahy, ale všechno maže přítomnost Toma Hankse.

Šílená Šiftýna řekl(a)...

Faktem je, že Tom Hanks by se snad ani do špatného filmu nenechal obsadit. Už jen fakt, že se na scénáři provázel přímo Dan Brown utvrdil v názoru i mě, že je potřeba tento film vidět. Nicméně, pokud bych nečetl knihu, tak by mi pár detailů nesedělo. To už je ale devizou filmových předělávek známých knih.

Anreil řekl(a)...

Daty, ty si přeješ dítě s Tomem Hanksem?

Datastor řekl(a)...

Mě by stačil jeho zubní kartáček. Ale nepochybuju, že se najde spousta dalších lidí, co by po dítěti s Tomem Hanksem toužilo.

Martin řekl(a)...

Po shlédnutí filmu jsi mluvil jinak... ;)