pondělí 18. srpna 2008

Hellsing - špičáky jsou in

Chtěli jste se někdy stát upírem? Toužili jste někdy procházet se temnou nocí a oplývat nadlidskou silou? Taková policistka Ceras Victoria se tímhle tvorem stala - ale ne proto, že by ji lákaly dlouhé zuby nebo rozšířené zorničky, ale jednoduše proto, že pouze proměnou v upíra mohla zvrátit smrt, která na ni čekala. Řeč je o zdařilém anime seriálu zvaném Hellsing. Pokud Vám není japoská kresba proti srsti a máte rádi občasnou změnu, mohu tohle dílko jen a jen doporučit. Mladá Ceras byla postřelena upírem Alucardem v boji proti fanatickému knězi (ono obecně je někdo, kdo svoje věřící přetváří na tupá a krvelačná monstra poněkud nežádoucí) a jedinou nadějí na přežití je tak přeměna v něco podobného, jako je Alucard. Na svoji vlastní žádost se jím tedy nechá hryznout a po nějaké době se i ona stane milovníkem noci a lidské krve (i když ji to zpočátku trvá).

Ale kdo to je, ten Alucard? Chlapík ve slunečních brýlích, oděný do rudého kabátu s velkým, stejně barevným kloboukem na hlavě a těžkotonážní pistolí - toť jest on, pověřenec organizace Hellsing, zabývající se likvidací nežádoucích upírů a dalšího póvlu, sužujícího ulice Velké Británie. Hellsingu vévodí angličanka Integra Wingates Hellsing - dáma chladnější než dlažební kostka zavátá sněhem. Po boku má ještě věrného služebného Waltera, který v několika dílech taky mile překvapí. Ani ostatní postavy netrpí plochostí - a kupříkladu takový finální souboj s podivným monstrem Inkognitem je naprosto parádní a do hlavy se zaryje skutečně hluboko.

A teď si povězme něco málo o historii. Celá série o celkové délce třinácti dílů, z nichž žádný nepřesahuje pětadvacetiminutovou stopáž, byla poprvé odvysílána roku 2001 a pak pokračovala až do roku 2002. Nouze není o podařené hlášky, o akci, o nádhernou a stylovou grafiku a už vůbec ne o krev, kterou je nasáklá každá jednotlivá scéna (kdo by se taky divil, když je to upírská série). Později byla zahájena tvorba jakéhosi rozšířeného a poněkud delšího klonu Hellsingu s přídomkem OVA (ve zhruba půlročních rozestupech) - na něj pozor, protože se znatelně změnila kresba, zmizela ona parádní jazz-rocková hudba a i děj se odklání někam jinam. To by ani tak nevadilo, ale horší je, že ta pravá hellsingovská atmosféra se vytrácí a její zbytky jsou zbytečně rozmělňovány trapnými, typicky japonskými a až odporně - co odporně, přímo hnusně jednoduchými kreslenými šoty, kterými má celá série jakoby nabrat na vtipnosti a působit jako taková mírnější nadsázka. To se ale nepovedlo a OVA (která je ve vývoji snad dokonce dodnes a z níž jsem zatím viděl všechny tři doposud vydané díly) stojí za zlomený upíří špičák. S tím pravým Hellsingem nemá vůbec nic společného, alespoň co se zábavnosti týče. Původní seriálovou verzi ale doporučuji sehnat - jedná se totiž o zážitek, o který by byla škoda se ochudit.

4 komentáře:

Martin řekl(a)...

"dáma chladnější než dlažební kostka zavátá sněhem"
Daty, Perlík by se tetelil radostí, příměr jedna báseň =)

MickeyMutant řekl(a)...

Měl jsi napsat, že se to odehrává v Bratislavě (viz první okamžiky tohohle videa http://www.youtube.com/watch?v=hfh4EeoFJBg). Tím bys nám to přiblížil ještě víc.

Anonymní řekl(a)...

Hellsing Ultimate OVA

1.Vyšli již delší dobu díly čtyři.
2.Hellsing Ultimate OVa se zubynehty drží původní mangy,která se ve třetím díle seriálu vytrácí.
3. OVA je prostě úžasně krvavá...

Datastor řekl(a)...

Tak už vyšla čtyřka, to mi uniklo (skončil jsem dílem, kdy na scénu nastoupil ten maník s balíčkem karet). Ale i tak OVU beru spíš jako nepovedenou následovnici, která jenom vysvětluje pár detailů v příběhu. Stylovost těch třinácti dílů se holt neopakuje a ani ta kresba už tak nějak neodpovídá.