čtvrtek 2. října 2008

Vězeňská posedlost

Čtyři záseky windowsáckého průzkumníka, hlemýždí stahování a totální destrukce Datastorova TM hrnečku... skutečně den blbec (kdo mohl tušit, že hrnek nevydrží váhu obsahu a elegantně se oddělí od ucha, přičemž posléze se stejnou elegancí roztříští na miliardu kousků a do všech světových stran). Nu což... netřeba brečet nad rozlitým dopoledním čajem. Úklid započal chvilku poté, co jsem na kuchyňskou linku odložil to jediné, co z hrnku zbylo (čili ono prokleté ucho). No ale o tom jsem psát nechtěl.

Člověk se může stát závislým na čemkoliv... na drogách, na čokoládě, nebo třeba na seriálech - zatímco kdysi jsem nedočkavě očekával každičký nový díl Ztracených, kteří alespoň na počátku měli dokonalý rozjezd a každý díl byl napínavější a napínavější, postupem času už začal upadat do prázdnoty a stereotypu (hlavně neustálým protahováním neprotahovatelného). I když i v doposud poslední odvysílané řadě se našlo několik skvělých dílů (4x05 - The Constant), většina z nich už slávy původních Lostů nedosáhla. Přesně opačně to je u Prison Breaku. Seriál o útěku z vězení a následně o útěcích v ulicích, kdy se jeden bratr (Michael Scofield) snaží osvobodit druhého bratra (Lincoln Burrows) sice mohl vyznít jako totální slátanina, ale všechny pochybnosti byly během prvních několika dílů rozmetány na atomy. V žádném díle nebyla nouze o akci, o napětí a o očekávání věcí budoucích. První řada, která se odehrávala ve věznici Fox River, celý fenomén odstartovala a hned po ní diváky k obrazovkám přikovala druhá řada - nové prostředí, ale hlavně několik nových herců, z nichž ten snad nejvýraznější a nejlepší byl William Fichtner, alias Alex Mahone. Ztvárnit policajta na prášcích, co nikdy neprohrává se mu povedlo naprosto brilantně. I ostatní herci jsou výteční, ale holt Mahone je Mahone. 

Další z perfektních postav, Robert Knepper coby slizský, odporný, perverzní T-Bag, který se seriálem táhne už od začátku, je rovněž zajímavá postava. Ano, je to úskočná bestie, ale bez něj by to prostě nebylo ono :-). Možná paradoxní, ale o to zajímavější. Herci se do děje vžili a na atmosféře je to znát. Prison Break ale ozvláštňuje i to, že postavy se mění - nezůstávají stejné, jako u většiny ostatních seriálů, ale skutečně se vyvíjí a mění svoje myšlenky. Mahone, coby v minulosti nepodplatitelný a nejvytrvalejší polda ve městě se díky léčce dostává společně s Michaelem Scofieldem za katr do panamské věznice Sona - a v ní se taky odehrává řada třetí. Sona se ale stává novým domovem i pro T-Baga a dokonce i pro dozorce z Fox River, Brada Bellicka. Jenže jak je známo, žádná zeď není (alespoň pro Michaela Scofielda) natolik pevná, aby ho zastavila. Právě v Soně dochází k dalším zajímavým spojenectvím, což nakonec vrcholí dalším útěkem.

Ale dost už bylo dnešních žvástů, jdu se znovu podívat na poslední dostupnou epizodu čtvrté řady a pokud Vás Prison Break nějakým záhadným způsobem minul, měli byste se podívat taky. Tenhle seriál za to rozhodně stojí - a to je už co říct, když se něco líbí i mě :-).

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, znám tento seriál, ale pro mě bude asi navždy jednička Dexter :-)

Anonymní řekl(a)...

A do haje xD ty mi fakt pripadas jak dokonaly buh xD Mahone je best T-Bag taky , taky mam mirnou zavislost na serialech , stejny nazor o lostech (i ohledne constanty) jeste k tomu sleduju heroes a pak ty komedialni jako je HIMYM a big bang theory.A samozrejme House , to podle avataru atd usuzuju ze ty taky.

Martin řekl(a)...

Michy: Nejen, že House sleduje, on sám je House (našel jsem u něj doma nevyvratitelný důkaz).

Datastor řekl(a)...

No jo, je to tak... Ale že by ses taky pochlubil, že ten důkaz jsi mi dal ty sám, to už ne :-D

Dexterfan: Taky jsem viděl, líbil se, ale na PB holt nemá :-) Alespoň u mě ne.

Michy: Co k tomu dodat :-) Mahone byl senzační hned ve chvíli co se objevil na obrazovce, a ve spojení s Michaelem je ještě lepší. Nějak takhle bych si představoval výkony všech herců a byl bych skutečně rád.